ΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικηφόρου Καλαϊτζίδη

Υπόθεση σπουδαία και σημαντική για όσους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα μιας πνευματικής αναφοράς, καθώς και για εκείνους οι οποίοι θεωρούν την Εκκλησία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της ιδιοσυγκρασίας τους, ή της ίδιας τους της ζωής, η ίδρυση μιας ενορίας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κοινά παράλληλα με την γέννηση ενός παιδιού που περιβεβλημένο την αθωότητα του, σπαργανώνεται από την φυσική μητέρα, έτσι και η ενορία «σπαργανώνεται» μέσα στην πνευματική μέριμνα του οικείου Επισκόπου και στεγάζεται σ’ έναν Ναό.


συνέχεια του άρθρου

22 Μαρτἰου , μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλεἰου , Πρεσβυτἐρου Άγκυρας

Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Άγκυρας


 

Ένα από τα θύματα του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του παραβάτη είναι ο ιερομάρτυς άγιος Βασίλειος πρεσβύτερος της Εκκλησίας Αγκύρας, του οποίου η Εκκλησία σήμερα επιτελεί την μνήμη. Το θάρρος και η καρτερία που έδειξε στο μαρτύριό του είναι αξιοθαύμαστα· καμμία υπόσχεση δεν τον εκλόνισε, καμμία απειλή δεν τον έκαμψε. Με αδούλωτο φρόνημα στάθηκε μπροστά στους βασιλικούς αντιπροσώπους και στον ίδιο τον Αυτοκράτορα. Και δεν είναι μήτε ο πρώτος μήτε ο τελευταίος. Μέχρι τώρα μέσα στη μεγάλη χορεία των αγίων Μαρτύρων είναι πλείστοι οι ιερείς της Εκκλησίας, που αντί για πετραχήλι ευλόγησαν και πέρασαν στο λαιμό τους το σχοινί του δημίου κι αντί να λειτουργήσουν στην αγία τράπεζα το Σώμα του Κυρίου λειτούργησαν το δικό τους σώμα. Επισφράγισαν έτσι την ιερατική τους διακονία κι έκαμαν, όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, "την τελευτήν τελευταίον μυστήριον".


Βιογραφία
Ο Άγιος Βασίλειος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι ειρωνευόταν και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Τότε διατάχθηκε από τον έπαρχο να δηλώσει δημόσια άρνηση του Ιησού Χριστού. Ο πιστός Ιερέας χαμογέλασε στην απαίτηση αυτή του έπαρχου και δήλωσε ότι ή ζωή του όλη άνηκε στο Ευαγγέλιο και το Σωτήρα των ψυχών. Όταν ο έπαρχος απείλησε ότι θα τον βασανίσει σκληρά αν δεν αρνηθεί το Χριστό, τότε αυτός απάντησε: «Πώς δε, ενόμισας ότι εγώ θα ήρνούμην τον Χριστόν, αφού και ο τελευταίος εκ των πιστευόντων εις Αυτόν λαϊκών της ενορίας μου, είναι πρόθυμος να χύση το αίμα του δια την αγίαν μας πίστιν;». Ο Σατουρνίνος, τότε, τον βασάνισε και τον φυλάκισε. Μετά από μερικές ήμερες, πέρασε από την Άγκυρα ο Ιουλιανός. Πληροφορήθηκε για τον πρεσβύτερο Βασίλειο και διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Άλλα διαπίστωσε ότι η πίστη του χριστιανού Ιερέα ήταν ακόμη ισχυρότερη. Τότε έδωσε διαταγή και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έτσι μαρτύρησε ο Άγιος Βασίλειος, το έτος 362 μ.Χ. και έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας του Θεού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου