ΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικηφόρου Καλαϊτζίδη

Υπόθεση σπουδαία και σημαντική για όσους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα μιας πνευματικής αναφοράς, καθώς και για εκείνους οι οποίοι θεωρούν την Εκκλησία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της ιδιοσυγκρασίας τους, ή της ίδιας τους της ζωής, η ίδρυση μιας ενορίας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κοινά παράλληλα με την γέννηση ενός παιδιού που περιβεβλημένο την αθωότητα του, σπαργανώνεται από την φυσική μητέρα, έτσι και η ενορία «σπαργανώνεται» μέσα στην πνευματική μέριμνα του οικείου Επισκόπου και στεγάζεται σ’ έναν Ναό.


συνέχεια του άρθρου

Μνήμη μητροπολίτου πρώην Νεαπόλεως κυρού Διονυσίου .

Συμπληρώθηκαν σήμερα 5 έτη από  την εν Κυρίω κοίμηση του Μητροπολίτου πρώην Νεαπόλεως  κυρού Διονυσίου .

 
Ο κατά κόσμον Ιωάννης Λαδόπουλος γεννήθηκε στο Καστέλλι της Κρήτης το 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1965. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και Πρεσβύτερος το 1960. Στις 26 Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Στις 25 Αυγούστου 2004 παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Εκοιμήθη στις 8 Αυγούστου 2008.

Η σορός του σεπτού ιεράρχη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό καθεδρικό ναό Τιμίου Προδρόμου. 
Ο μακαριστός μητροπολίτης πρώην Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος (κατά κόσμος Ιωάννης) Λαδόπουλος γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου Κρήτης το 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1965. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και πρεσβύτερος το 1960. Υπηρέτησε ως κωδικογράφος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ιερέας και ως ιεροκήρυκας στη μητρόπολη Κίτρους και ως καθηγητής στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κατερίνης. Εκλέχθηκε στις 22 Μαΐου 1974 πρώτος μητροπολίτης της νεοσύστατης τότε μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 
Η επόμενη μέρα της ενθρονίσεώς του τον βρήκε χωρίς επισκοπείο, χωρίς κατοικία, με ναούς μικρούς και πρόχειρα κατασκευασμένους. Στα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν 25 νέοι ναοί, ενώ άλλοι επεκτάθηκαν ή διορθώθηκαν. Έγιναν περισσότερες από 150 χειροτονίες. Τρία μοναστήρια (δύο γυναικεία και ένα ανδρικό) και 18 αίθουσες διαλέξεων για το θείο κήρυγμα. Το 1990 δημιούργησε το Ίδρυμα Νεότητας για 12.500 παιδιά και το 1994 το Εκκλησιαστικό Λύκειο για τους υποψήφιους κληρικούς. Ίδρυσε 42 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και επτά εκκλησιαστικά συσσίτια που λειτουργούσαν καθημερινά. Ακόμη, ίδρυσε τον ξενώνα της μητρόπολης, τη βιβλιοθήκη και τις κατασκηνώσεις. 
Στα 30 χρόνια της ποιμαντορίας του ανάλωσε τη ζωή του στη υπηρεσία του λαού του Θεού και η προσφορά του στην εκκλησιαστική επαρχία της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπήρξε παροιμιώδης. Το πρωτοποριακό του έργο έτυχε πάνδημης αποδοχής και αναγνώρισης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου