ΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικηφόρου Καλαϊτζίδη

Υπόθεση σπουδαία και σημαντική για όσους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα μιας πνευματικής αναφοράς, καθώς και για εκείνους οι οποίοι θεωρούν την Εκκλησία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της ιδιοσυγκρασίας τους, ή της ίδιας τους της ζωής, η ίδρυση μιας ενορίας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κοινά παράλληλα με την γέννηση ενός παιδιού που περιβεβλημένο την αθωότητα του, σπαργανώνεται από την φυσική μητέρα, έτσι και η ενορία «σπαργανώνεται» μέσα στην πνευματική μέριμνα του οικείου Επισκόπου και στεγάζεται σ’ έναν Ναό.


συνέχεια του άρθρου

28 Aπριλίου μνήμη των εν Κυζίκω της Θράκης Εννέα Μαρτύρων

Οι άγιοι εννέα μάρτυρες της Κυζίκου (Θέογνις, Ρούφος, Αντίπατρος, Θεόστιχος, Αρτεμάς, Μάγνος, Θεόδουλος, Θαυμάσιος, και Φιλήμων)

 

 

 

 
Οι ένδοξοι εννέα αυτοί μάρτυρες κατάγονταν από διάφορους τόπους και συνελήφθησαν στην Κύζικο (σημ. Μπαλουκχισάρ), πόλη στα παράλια της Προποντίδος, την εποχή των διωγμών. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης, απάντησαν με θάρρος, εμπαίζοντας την πλάνη των ειδώλων.Υπεβλήθησαν σε διάφορα βασανιστήρια, προτίμησαν ωστόσο να προσφέρουν εαυτούς ως θυσία ζώσα στον Κύριο δια του αποκεφαλισμού, παρά να θυσιάσουν στα είδωλα. Για τον λόγο αυτό, κατέστησαν μετά θάνατον αόρατοι ιατροί παθών της ψυχής και του σώματος όσων με πίστη προστρέχουν στον τάφο τους.
Πηγή: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό Μακαρίου Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2007, τόμος όγδοος (Απρίλιος), σελ. 266

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου